Svet-Stranek.cz
(Rytířský řád bratří nejsvětějšího archanděla Michaela)
MICHAELÁNI

Oblečení členů:(Rytířský řád bratří nejsvětějšího archanděla Michaela)

Oblečení členů

ZATÍM PRACOVNÍ VERZE
 doporučují se bruchy a nohavice,boty a doplňky vše stylizované do první poloviny 14.stol.(nejlépe1300-1330-jihočeská komenda)
[[F349576L]]
[B]Drni,pážata nebon členové na zkoušku[B]
musí mít řádové oblečení - tuniku s rukávy,černobílé barvy (bez mečového kříže)délky na kolena nebo lehce pod kolena.Černé nohavice a bílou kapuci
[B]novicové a servanté kterí se ůčastní bojů[B] :
zbraně střelné:luky,kuše,praky
-servanté, popř.novicové mohou mít jen tuniku a kápi,rukavice a dýku(pokud užívají poboční zbraň musí být vybaveni více)musí mít však toulce na šípy,popř. vak na šípy.
zbraně sečné,pádné a bodné - dvouruční:halapartny,kopí,sudlice,kosy,popř. dvouruční sekera či vyjímečně dvouruční meč.
-servanté,popř.novicové musí mít kromě tuniky a kápě,také prošívanici,prošívané či kroužkové rukavice vyjímečně rukavice plechové,batvat a přilbu.Pokud jejich výstroj končí a u tohoto typu to není problém, prošívanice musí být černé barvy s bílým mečovým křížem.Pokud má barvu odlišnou musí mít přes ni varkoč černobílé barvy s mečovým křížem.
Pokud přes prošívanici mají další ochranné prvky jako je brigantina nebo kroužková zbroj musí mít přes ni varkoč černobílé barvy s mečovým křížem.
Zbraně sečné,bodné a pádné - jednoruční:mlaty,palcáty,bijáky,sekery a tesáky.
Řádová rada může umožnit servantovi nosit meč, jen pokud je šlechticem.
Tito servanté, popř.novicové musí mít kromě tuniky a kápě,také prošívanici,prošívané či kroužkové rukavice vyjímečně rukavice plechové,batvat a přilbu.
Pokud jejich výstroj končí prošívanicí,doporučuje se barva černá s bílým mečovým křížem,pokud má barvu odlišnou musí mít přes ni varkoč černobílé barvy s mečovým křížem.
Pokud přes prošívanici mají další ochranné prvky,jako je brigantina nebo kroužková zbroj,musí mít přes ni varkoč černobílé barvy s mečovým křížem.Tito servanté mají vždy pěchotní štít.
štíty[[F356436L]]
pěchotní štít - 58x90cm sférický trojůhelník černé barvy s malím mečovým křížem umístěným heraldicky v pravo v horní třetině (nebo na střed horní třetiny-bude upřesněno) štít pro servanty
kulatý štít (pukléř)- kruh do průměru 40cm černé nobo černobílé barvy(bude upřesněno),velice vímečně poušívaný štít pro servanty s obouručními zbraněmi ne střelnými zbraněmi,pokud mají poboční zbran.
[B]rytíři kteří se účastní bojů[B]
zbraně:hlavní zbraně - meč povinný a kopí s řádovými insigniemi (popř. dřevec)
            -nepovinné pobočné zbraně - každý rytíř kromě dýky a hlavní zbraně může mít  ještě další jednoruční zbraň ,palcát,biják,sekera,boj.kladivo a tesák -záleží jen na uvážení a výběru jednotlivých rytířů.              
             
Rytíři musí mít kromě tuniky a kápě,také prošívanici,prošívané či kroužkové rukavice nebo i plechové,batvat a přilbu.Pokud tímto jejich výstroj končí(což by ovšem neměla)prošívanicí, musí být černé barvy s bílým mečovým křížem.
Pokud má barvu odlišnou,musí mít přes ni varkoč černobílé barvy s mečovým křížem.
Pokud přes prošívanici mají další ochranné prvky,jako je brigantina nebo kroužková zbroj, musí mít přes ni varkoč černobílé barvy s mečovým křížem.
Rytíři mohou mít kovové součásti zbroje (lokty,ramena,nohy.. ale jen dobově správné!)
Mají také erbovní štít.
štít
erbovní štít -  49x65cm sférický trojúhelník černé barvy s velkým mečovým křížem bílé barvy[F358163R]